Czwartek, 18 lipca 2019
Strona główna
Masz pytania? Infolinia RODO:
22 487 86 70 lub +48 724 570 436

Promocje Pokaż/ukryj

PAKIET RODO: KOMPLEKSOWA DOKUMENTACJA RODO + E-SZKOLENIE Z CERTYFIKACJĄ 5 OSÓB - 59 zł + 23% VAT
59 PLN 499 PLN

DOSTĘP DO PROCEDUR RODO I E-SZKOLEŃ Z AKTUALIZACJĄ NA 12 MIESIĘCY - 49 zł + 23% VAT (Jednorazowa opłata za 12 m-cy)
49 PLN 699 PLN

AUDYT + SZKOLENIE W SIEDZIBIE + WDROŻENIE - 5990 zł + 23% VAT
5990 PLN 20000 PLN





Business Woman in Office

Jeśli mają Państwo pytania dotyczące oferty zapraszamy na infolinię, pon.- pt. w godz. 9 -17, tel.: 22 487-86-70 lub +48 724 570 436

Dział Sprzedaży:

zapytanie@rbdo.pl

Dział Prawny:
faq@rbdo.pl

Biuro RBDO
ul. Kopalniana 22a/7
01-321 Warszawa
NIP: 118-165-16-57
Regon: 140741937



10 maja 2018 Sejm uchwalił nową ustawę o ochronie danych – RODO zacznie być stosowane 25 maja 2018!

SejmSejm przyjął ustawę o ochronie danych osobowych. Ustawa jest uzupełnieniem i uszczegółowieniem unijnego rozporządzenia (tzw. RODO), które będzie obowiązywało w polskim porządku prawnym bezpośrednio i będzie miało zastosowanie od 25 maja 2018 roku. Ustawa powołuje Prezesa Urzędu Ochrony Danych, któy będzie mógł nakladać bezpośrenie kary finansowe na firmy i jednostki organizacyjne do 20 mln euro!

Nowe przepisy dotyczą każdej działalności gospodarczej od 1 osobowej firmy do wielkiej korporacji.

Podczas głosowania 10 maja 2018 – za przyjęciem ustawy głosowało 233 posłów, przeciwko 176 a 25 wstrzymało się od głosu. Przeciwko przyjęciu ustawy głosowali posłowie PO, Nowoczesnej i PSL-UED. Większość posłów Kukiz’15 wstrzymała się od głosu.

Kary administracyjne za wykorzystanie naszych danych osobowych bez naszej zgody

Zgodnie z unijnym rozporządzeniem i polską ustawą, jako właściciele danych osobowych mamy pełne prawo do dysponowania nimi wedle własnego uznania a wykorzystanie ich niezgodnie z naszą intencją będzie podlegać sankcjom.

Podczas debaty nad ustawą minister cyfryzacji Marek Zagórski mówił, że stanowi ona kompromis pomiędzy swobodą działalności gospodarczej, a koniecznością ochrony prywatności obywateli. Kaey do 20 mln euro mają działać mobilizująco na właśścicieli firm i zarządy, aby wdrożyć procedury.

Zgodnie z ustawą przedsiębiorca będzie musiał otrzymać od nas osobne zgody na każdy cel użycia naszych danych. Będzie też zmuszony poinformować o tym, że doszło do wycieku informacji o nas.

Reforma ochrony danych osobowych. Nieliczni gotowi do wprowadzenia RODO
„Dostosowanie systemów IT do nowych zasad ochrony danych wymaga czasu i dodatkowej interpretacji prawa” – informuje poniedziałkowy „Puls Biznesu”
– Jeśli otrzymamy takie powiadomienie, będziemy mogli odpowiednio zareagować – powiedział doktor Maciej Kawecki, dyrektor Departamentu Zarządzania Danych w Ministerstwie Cyfryzacji. – Jeśli dostaniemy SMS-a, maila albo telefon z informacją, że nasze dane wyciekły, musimy dowiedzieć się, jakie dane zostały naruszone.

Ustawa zastąpi Generalnego Inspektora, Prezesem

Projekt ustawy przewiduje powołanie Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, który zastąpi Generalnego Inspektora Danych Osobowych. Prezes będzie powoływany przez Sejm za zgodą Senatu na 4-letnią kadencję. Będzie miał bardzo szerokie mozliwości nakłądania bezpośrednich kar do 20 mln euro lub więcej jesli to za mało do 4% światowego obrotu,

Organem doradczym Prezesa Urzędu będzie 8-osobowa Rada do spraw Ochrony Danych Osobowych powoływana na 2-letnią kadencję. Nowe przepisy mają przyspieszyć postępowania w sprawach ochrony danych osobowych. Zniesiona zostanie obecna dwuinstancyjność postępowań, dzięki czemu obywatel szybciej uzyska sądową ochronę swoich praw.

1. Przeprowadzić Inwentaryzacje zasobów informatycznych i informacyjnych
2. Wykonać analizy ryzyka
3. Wdrożyć dokumentacje i procedury opisujące politykę ochrony danych
4. Sporządzić rejestr czynności przetwarzania danych – pod karą do 10 mln euro za brak prowadzenia
5. Wprowadzić metodologie i procedury naruszeniowe – zgłoszeń do organu
6. Wdrożyć zabezpieczenia fizyczne i informatyczne
7. Określić podstawy prawne na każdą kategorię danych
8. Stosować minimalizacje przetwarzanych danych
9. Podjąć decyzję o powołaniu DPO – Data Protection Officer
10. Spełnić obowiązek informacyjny
11. Sprawdzić i zaktualizować umowy powierzenia przetwarzania danych.
12. Być przygotowanym na nowe uprawnienia osób, których dane są przetwarzane (kopia danych, przenoszenie danych, prawo do bycia zapomnianym)
13. Przeszkolić personel z ochrony danych i procedur UE RODO
14. Monitorować i sprawdzać procedury

Szukasz narzędzi do wdrożenia procedur UE RODO?

PAKIET DOKUMENTACJI UE RODO Z 12 M-CZNĄ AKTUALIZACJĄ PROCEDUR + E_SZKOLENIE DLA 5 OSÓB Z CERTYFIKACJĄ >>

SzkoleniePAKIET DOKUMENTACJI UE RODO – Z ROCZNĄ AKTUALIZACJĄ i OPTYMALIZACJĄ PROCEDUR UE RODO 2018 

Aktualizacja zapewni Państwu stosowanie optymalnej wersji dokumentacji i procedur wg wytycznych UE, nowego organu i praktyki funkcjonowania UE RODO w 2018 roku.

 

 

 

 

This entry was posted in GIODOInformacje PrawnePrzegląd mediów by admin. Bookmark the permalink.

Zaufali nam m.in.

Zapytaj o wdrożenie

Infolinia
Jeśli potrzebują Państwo więcej informacji jakie wdrożenie wybrać, prosimy o kontakt na infolinię (czynna 9-17) lub przesłanie wiadomości przez formularz.

Infolinia: (22) 487-86-70
Na Państwa pytanie odpowiemy w ciągu najbliższych godzin.
Zapewniamy Państwu najwyższą jakość usług. Do każdego zamówienia zapewniamy wsparcie prawnika - bez żadanego limitu!

Zaufało nam już ponad 5000 firm, instytucji i jednostek organizacyjnych!
Zapraszamy do współpracy!