Piątek, 15 lutego 2019
Strona główna
Masz pytania? Infolinia RODO:
22 487 86 70 lub +48 724 570 436

Promocje Pokaż/ukryj

PAKIET UE (RODO): DOKUMENTACJA + E-SZKOLENIE Z CERTYFIKACJĄ 5 OSÓB + CONSULTING PRAWNY - 199 zł + 23% VAT
199 PLN 799 PLN

Biura rachunkowe - Pakiet RODO: Dokumentacja + E-szkolenie z Certyfikacją 5 osób + Rejestry Czynności + Consulting Prawny - 189 zł +23% VAT
189 PLN 750 PLN

Szkolenie RODO VIP - 25 lutego 2019 r. Warszawa - z pakietem dokumentacji + konsulting + e-szkolenie 10 osób - 399 zł +23% VAT
399 PLN 1190 PLN





Business Woman in Office

Jeśli mają Państwo pytania dotyczące oferty zapraszamy na infolinię, pon.- pt. w godz. 9 -17, tel.: 22 487-86-70 lub +48 724 570 436

Dział Sprzedaży:

zapytanie@rbdo.pl

Dział Prawny:
faq@rbdo.pl

Biuro RBDO
ul. Kopalniana 22a/7
01-321 Warszawa
NIP: 118-165-16-57
Regon: 140741937



Ruszają kontrole RODO w Polsce. Prezes UODO zapowiada stosowanie dotkliwych kar

Prezes UODO dr Edyta Bielak-Jomaa zapowiada pierwsze kary za nieprzestrzeganie RODO i dodaje, że uchybienia przepisów leżą głównie po stronie Administratorów Danych Osobowych. Wiedza Polaków na temat nowych przepisów wzrasta. Społeczeństwo jest coraz bardziej świadomie nie tylko swoich obowiązków, ale i praw. Z tego względu w ciągu pierwszych siedmiu miesięcy stosowania RODO do Urzędu napłynęło ponad 10 tysięcy skarg zgłoszeń i zapytań.
Zdaniem samej prezes dr Edyty Bielak-Jomaa większość stwierdzonych naruszeń wynika z nieprawidłowego wdrożenia unijnego rozporządzenia przez administratorów, którzy decydują, w jakim celu przetwarzane są dane osobowe. Za niestosowanie nowych przepisów ochrony danych osobowych natomiast grożą grzywny w wysokości do 20 mln euro albo 4% rocznych globalnych dochodów obrotu przedsiębiorstwa.

[Administratorzy] zwłaszcza ci, którzy dopiero w maju 2018 roku zaczynali myśleć o ochronie danych osobowych – [mają] problem z prawidłowym poukładaniem procesów przetwarzania danych. (…) Prowadzonych jest bardzo wiele postępowań. Kary z pewnością wkrótce się pojawią. Powinny być dotkliwe, jak wymaga tego samo rozporządzenie – mówi Edyta Bielak-Jomaa.

RODO jest jednak nie tylko obowiązkiem wdrożeniowym dla firm i jednostek organizacyjnych. Rozporządzenie nadaje przede wszystkim nowe uprawnienia osobom, których dane są przetwarzane i stanowi odpowiedź na wyzwania XXI w. Pracownicy infolinii UODO przeprowadzili od maja ponad 13 000 konsultacji, co przekłada się na ponad 90 rozmów dziennie. Obywatele stają się więc coraz bardziej zainteresowani tematem i świadomi swoich praw.

źródło: Newseria.pl

Z OSTATNIEJ CHWILI – 4 lutego 2019 r. 

Ruszyły kontrole Urzędu Ochrony Danych Osobowych. Z rocznego planu kontroli sektorowych UODO na 2019 rok wynika, że sporo w tym zakresie będzie się działo. Jak informuje UODO, plan kontroli sektorowych został ustalony na podstawie zgłoszonych sygnałów i skarg związanych z naruszeniami przepisów o ochronie danych osobowych.

Kto może spodziewać się kontroli?

Roczny plan kontroli sektorowych zakłada weryfikację poprawności przetwarzania danych osobowych w pierwszej kolejności w takich podmiotach jak:

Sektor publiczny: w tym m.in. miejski monitoring wizualny, udostępnione dane w Biuletynie Informacji Publicznej, system identyfikacji i monitoringu odpadów, czy też rejestry prowadzone przez spółdzielnie mieszkaniowe.

Sektor prywatny: tutaj kontroli mogą się spodziewać firmy zajmujące się telemarketingiem, brokerzy danych osobowych, sektor bankowy i ubezpieczeniowy.

Sektor organów ścigania i sądów: kontrole obejmować będą takie instytucje jak Policja, Straż Graniczna, Areszty Śledcze, czy też systemy SIS/VIS.

Sektor zdrowia, zatrudnienia i szkolnictwa: w tym szkoły i placówki oświatowe, pracodawcy zajmujące się procesami związany z rekrutacją, oraz podmioty udzielające świadczeń zdrowotnych. W tych ostatnich UODO skontroluje poprawność przetwarzania danych osobowych w związku z udostępnianą dokumentacją medyczną pacjentów.

Kontrolą objęte będą również podmioty, wobec których zostały wniesione skargi i zgłoszenia w związku z naruszeniem obowiązujących zasad.

 

Jakie uprawnienia posiada kontrolujący?

Kontrolujący ma prawo do wstępu do budynku, lokalu, lub pomieszczeń, w których prowadzona jest działalność gospodarcza, oraz wglądu do wszelkiej dokumentacji , zgodnie z planem kontroli. Kontrolujący dokonuje oględzin wszelkich elementów związanych z przetwarzanymi danymi osobowymi. W sprawach tego wymagających, może zażądać wyjaśnień ustnych bądź pisemnych, lub zlecić sporządzenie ekspertyzy. Z kontroli sporządzany jest protokół kontrolny, który po podpisaniu przez kontrolującego, przekazywany jest do podpisu kontrolowanemu. Kontrolowanemu przysługuje możliwość wniesienia w terminie 7 dni wszelkich zastrzeżeń w związku z treścią protokołu.

Co grozi za naruszenie postanowień RODO?

W związku z naruszeniem przepisów, Prezes Urzędu Ochrony Danych Osobowym będzie mógł nałożyć sankcje. W ramach narzędzi naprawczych może udzielić administratorowi bądź podmiotowi upomnienia lub ostrzeżenia, wprowadzić zakaz przetwarzania danych, bądź czasowego jego ograniczenia, cofnięcia certyfikacji bądź też wprowadzić inne narzędzia naprawcze.

Sankcje finansowe w stosunku do naruszających przepisy są znaczne i sięgają maksymalnej wysokości 20 000 000 EUR, lub w przypadku przedsiębiorstw wartości do wysokości 4% rocznego światowego obrotu z poprzedniego roku obrotowego.

This entry was posted in GIODOInformacje PrawnePrzegląd mediów by admin. Bookmark the permalink.

Zaufali nam m.in.

Zapytaj o wdrożenie

Infolinia
Jeśli potrzebują Państwo więcej informacji jakie wdrożenie wybrać, prosimy o kontakt na infolinię (czynna 9-17) lub przesłanie wiadomości przez formularz.

Infolinia: 222-905-320
Na Państwa pytanie odpowiemy w ciągu najbliższych godzin.
Zapewniamy Państwu najwyższą jakość usług. Do każdego zamówienia zapewniamy wsparcie prawnika - bez żadanego limitu!

Zaufało nam już ponad 5000 firm, instytucji i jednostek organizacyjnych!
Zapraszamy do współpracy!